Ellinor og Sarek sin hjemmeside.

Sportrening 2009

 Sportrening 2007     Sportrening 2008        Photo Gallery

 

 

 

Sportrening sommeren 2010. 14 november 2010

Det har deverre blitt alt for lite trening i år. Vi valgte og satse på lydighet. Da disse blodsporene er veldig tidkrevende og tar stort sett 2 dager, har ikke tiden strukket til. Sarek er nok ikke spesielt fornøyd med det. Litt synd da det er veldig fint for han og få kople av med spor i perioder med mye lydighetstrening. Godt for begge deler og få jobbe så selvstendig. Og veldig deilig og fredelig og være ute i skogen og jobbe.

En del har vi trent.. Det har gått veldig fint med han. Merker nok litt på han at han er mere var og interresert i friskt vilt. Har nok satt seg litt den fersksporprøven han gikk, men synes ikke det gjør så mye. Skal vi ta opp sporet i konkuranse sammenheng trener vi dette rimelig fort bort igjen. Vi har ikke vektlagt detaljer i år, men mest gått for vedlikehold og kos.

Har jo litt lyst og ta litt tak i ettersøksbiten, så vi får se hva neste år bringer. Kanskje vi tar oss en Sverige tur og prøver oss på det svenske Viltsporchampionatet. Lysta til og fortsette med spor er absolutt til stede både hos Sarek og meg. Det er rett og slett tiden som ikke strekker til. Det går atskillig mere tid til lydighetstrening når man kommer høyere opp i klassene, så da blir det prioritering.

Nå er sesongen ubønnhørlig slutt for i år.

Sportrening 18 oktober 2009

Merethe og jeg dro til Kvaløya og la spor til Raia, Sarek og Cami. Sarek hadde fått ett spor på ca. 600 m. Sporet var dryppet fra flaske, og var ca. 18 timer . Dette sporet krysset også en elv. Sporet hadde alle momentene som ett prøvespor. Dvs. jeg hadde lagt 2 sårleier , mot ett på prøver.

Raia sitt spor var ca. 300m og gikk over ei myr. 2 vinkler, 1 av de med opphold. Ca 18 timer.

Cami sitt spor var ca 200m med 1 vinkel. Ca 18 timer gammelt og lagt med flaske.

Det var veldig mye vind og vanskelige forhold. Hadde også regnet veldig mye om natta etter at sporet var lagt.

Først gikk Cami.Kjempebra. 2 gang ho går nattspor. Tok vinkelen veldig fint, og ho finner virkelig belønning i elgskanken. Raser villmann i full fart, og er så stolt. Ho bærer den også selv tilbake til bilen.

Så var det Sarek sin tur. Var litt spent siden han ikke hadde gått blodspor siden han gikk ferskspor. Gutten gikk fantastisk bra. Løste alle momentene, hoppet elva , det er så morsomt og gå med han på slike dager.

Raia var sistemann ut. Ikke den helt store spruten, men søkkvåt myr med mye vind er ikke det morsomste ho vet. Ho fikk avslutte med og gå cami sitt spor som lå mere inni skogen, i ly for regn og vind. dette sporet gikk ho kjempebra.

Regner med dette blir denne sesongens siste spor. En veldig bra avsluttning. At Sarek ikke hadde fått noe "men" av fersksporet var jeg veldig fornøyd med.

Sportrening juli,aug, sept og oktober 2009

Sarek 

I denne perioden har det vært labert med oppdateringer her. Det betyr ikke at vi ikke har trent spor. Sarek var ute av sportrening en god måned pga. lungebetennelsen. Dvs. at i hele juli og begynnelsen av aug. trente jeg ikke med han. Så gikk han sporprøver i aug og sept. Ble bare små treningsøkter innimellom. Vi jobbet endel med sporstartene, ellers har det meste fungert greit og han begynner og bli en mer erfaren sporhund. Sesongen ble kronet med Norsk Viltsporchampionat i september og han ble også godkjent ettersøkshund samme md. Flinke hunden.

Raia

 Raia ble også syk med lungebetennelse 14 dager etter Sarek. Selv om hun ikke var like syk som Sarek varte det lenge. Var vel helt ute av trening i allefall i 6 uker. Så trente vi forsiktig med korte spor. Det var ikke den samme sporiveren og gleden som før hun ble syk. Gikk også noen prøver med ho, men det var ikke noe sprut over det. Gjorde jobben sin, men brukte veldig lang tid. I sept. lot jeg ho gå ett slepespor med en fersk elgskank. Da fikk ho ny giv. Halen gikk og iveren var stor. Da går ho fantastiske spor. Er så spornøye at det er en fryd. Gikk ikke fersksporprøve med ho i år. Tiden ble for knapp. Vi får se hva neste år bringer. Raia var 10 år i aug i år, og i tillegg syk. Får hun være frisk til neste år skal ho iallefall få trene, så får vi se om formen holder til prøver. Foten fungerer fint i terreng, så den hemmer ho ikke noe ved sporing.

Cami

Merethe, datter vår har fått seg ei collitispe som nå er 1 år. Hun har også begynt og trene spor med Cami. Det går kjempefint. Har også fått prøvd seg på nattspor. Kanskje det blir den nye Viltsporchampion. Blir veldig spennende og se til neste år.

Sportrening fra 21 mai - 4 juli

Her var det lenge siden noe oppdatering. Har vært fryktelig hektisk og så var jeg og rota meg inn på facebook.

 Vi har trent en god del spor i denne perioden. Hundene har vært litt opp og ned. Vi har hatt litt tull i sporstartene, vet ikke hvorfor, men det ser ut til og ha bedret seg. Synes de nå jobber mere målbevisst med sportap. Sarek ser ut til og ha forstått at ringing er tingen. Har trent sammen med Frid og Grethe. Nå er Sarek sykemeldt en stund, så det blir ikke noe trening på han på noen uker. Raia skal få trene jevnlig i sommer.

Sportrening 21 mai 2009

Denne gangen brukte vi også Kvaløya. Sporene var dryppet fra flaske og ca. 15 timer gamle. Lite vegetasjon i området. Tørt når vi la sporene, men det kom litt duskregn om natta/formiddagen, så det ble brukbart. Raia og Sarek sine spor var ca. 500-600m. Denne gangen var det Grete og flatten Vega som gikk sammen med oss.  Vega sitt spor var ca. 300m. Vi la sporene selv til alle hundene.

Sarek var først ut. Tok sporstarten fint, men rett etterpå skulle han på død og liv gå til høyre istedenfor rett frem. Sta som ett esel. Tidligere når han har oppført seg slik, har han hatt rett og jeg feil. Ble veldig i villrede om hva jeg skulle gjøre. Etterhvert så jeg ett merkeband ca 100m unna. Forsto ikke at jeg kunne ha vært der med sporet, men lot han gå dit. Ka trur dåkker han fant der, jo elgskanken som var sporslutt i ett annet spor. Raia sitt spor. Lot han undersøke den, og tok han så tilbake til sin egen sporstart. Da tok han sporet og gikk rett fram som han skulle. Da var jeg virkelig imponert. Han var ikke interessert i og gå tilbake dit han hadde vært. Voksent gjort av gutten. Dette ville han ikke ha fikset uten den erfaringen som han nå begynner og opparbeide seg. Han gikk sporet veldig bra, mest imponert var jeg over hvordan han fant sporet igjen etter oppholdet i vinkelen. Tempoet han var ok.  Han gikk mer på overvær enn det han pleier. Sannsynligvis fordi han fant den første skanken på reint overvær. Må finne på ett smart trekk på neste spor, så ikke det blir en vane.

Så fikk Vega gå sitt første nattspor. Det gikk veldig fint, hun forstod veldig godt hva hun skulle gjøre. Litt rotete i sporstarten, men gikk bedre jo lengre ut i sporet hun kom.

Raia fikk så gå sitt spor. Rotet litt i begynnelsen. Siste del av sporet gikk fint. Så skulle vi plukke ned merkebandene etter Sarek sitt spor. Vi fant ut at da kunne Raia like godt få gå det også. Dette var rett etterpå det sporet hun først hadde gått. Kanonspor av dama. Så rolig og kontrollert  at det var en fryd. Ho gikk tilsammen ca 1,1 km spor uten noen ordentlig pause mellom. Ho virket ingenting sliten etterpå, og heller ikke da vi kom hjem. Ser ut som foten fungerer fint i terreng.

Vega fikk gå sitt spor en gang til. Giret til tusen. Hun gikk sporet sitt fint. Litt høyere tempo enn første spor. Best gikk hun siste del av sporet. virker som hun roer seg ned etterhvert som hun kommer igang. Dette sporet inneholdt også ett opphold på ca 4 m på rettstrekning. Det hadde hun ingen problemer med. Det som blir veien videre er og trene spesielt på sporstart og første del av sporet. Dette går sikkert fort og ordne på, ho er jo bare så ivrig. Motivasjonen er helt på topp.

Lykke til videre Vega og Grete. Dette blir kjempebra. Ser fram til mange koselige treningsøkter sammen med dere videre fremover.

Sportrening 16 mai 2009

Denne gangen gikk jeg alene med begge hundene. Hadde litt dårlig tid denne helga, så sporene ble lagt på Tromsøya. Begge sporene var ca. 500 m lange med alle momentene på plass. Også denne gang lagt med flaske.

Sarek sitt spor fikk flere grøfter som vi måtte krysse. Mye sand og sånnt på kantene. Ble mye forskjellig underlag. Fortsatt veldig lite vegetasjon, men tror ikke det var tele i bakken denne gang.

Først ut var Raia. Ho gikk ett helt fantastisk spor. Fikk sportap i vinkel med opphold, men jobbet så rolig og rasjonelt at det var en fryd. Denne gangen hadde jeg kun godbiter i 2 av 3 sårleier. Det fungerer mye bedre på ho. Mye kratt og busker, så jeg fikk god trening i og håndtere sporlina i slikt terreng. Med ho er det ikke så vanskelig, da det går så rolig for seg. Ho er så fantastisk nøye når ho er slik som i dag. Sjøl var ho veldig stolt når ho fant skanken helt på egenhånd. Foten fungerte fint i dag og.

Sarek gikk veldig bra helt til det var ca. 100m igjen. Før den tid hadde han hatt mange sportap som han løste veldig fint med rundering. 100m før slutt hadde vi vinkel med opphold. Her mistet han sporet. Startet fint med og finne det igjen, men da han ikke fant det innen rimelighetens tid, begynte han og stresse. Søkte nærmest i villa, uten mål og mening. Måtte stoppe han og sette han ned. Så roet han seg, tok opp sporet og gjennomførte med stil.

På grunn av dette sportapet satte jeg han på sitt eget spor en gang til. Nå gikk han nøye og ikke sine egne eller mine spor fra første gang. Dette sporet ble kanon. Virket nesten som han nå måtte konsentrere seg mere om selve blodsporet på grunn av alle de andre sporene. Det samme har jeg faktisk opplevd før, ikke minst med Raia som ofte har gått spor etter andre hunder. De følger likevel blodet. Brukte ikke godbiter på han heller utenom i sårleier. Det ser ut som hundene nå er tilbake der vi var i fjor. Vi har likevel mye og jobbe med. Ikke minst vinkler med opphold. Ser ut som det er den største utfordringa. Samme utholdenhet på konsentrasjon ved litt lange spor. Skal prøve og gjøre sporene med litt mindre blod, spesielt til Sarek. Denne gang hadde jeg vært raus med blodet. Det kan fort bli for mye fert, som gjør han litt slurvete. Tempoet hans er roligere hittil i år, enn det var i fjor. Hysj ikke si det høyt.

Frid og Kip har også gått spor der de bor. Grete og Vega fikk også kommet seg igang. Venke med golden, Ann Sissel med labrador og Lill Ann og Sebastian er også kommet seg igang, så det begynner og bli ganske mange etterhvert. Til helga skal også Gunn med Nuffan komme seg igang. Forhåpentlig Arild og Marco også. Problemet hittil er og finne område som vi kan gå mange i lag. Det blir vel bedre etterhvert som sneen blir helt borte.

Nå skal jeg sette meg ned og planlegge noen sportreninger fremover. Skal prøve og jobbe litt systematisk med det som er problemene. Det er lenge siden jeg har sett Sarek så trøtt som han har vært etter dagens spor. Tror han tok seg helt ut på sportapet. Det skal han ha, han gir seg aldri. Neste uke skal jeg prøve og få gått spor både torsdag og søndag. Det er jo langhelg.

Årets første sportrening 9 mai 2009

Endelig var det klart for og starte sportrening. Klart og klart fru Blom. Sånn ca. i allefall. Vi er igang 14 dager tidligere enn i fjor. Det er tidligere vår i år.

Vi var på Kvaløya denne gangen. Frid og jeg, som for det meste trente i lag i fjor. Jeg hadde lagt 2 spor til Sarek og ett til Raia. Frid hadde lagt 2 spor til Kip. Spennende etter så langt opphold. Sporene var vel ca. 200-300m. Vi hadde brukt godbiter i oppsparket, litt underveis og i sårleier. Det var nok ganske dårlig vitring, da det er tele i bakken og veldig tørt løv og rask som overlag. Vi hadde brukt flaske og lagt ut sporet med.

Sarek gikk sitt første spor veldig bra. I siste sårleiet ca. 30m før slutt roste jeg han så mye at han trodde det var slutt på sporet. Kor teit gårdet ann og bli. Fikk avsluttet bra likevel. Tempoet hans var veldig bra.

Da han gikk andre sporet som var noe kortere, var det blitt mye vind. Han fikk denne fra sida ut fra start. Han gikk stort sett ved siden av sporet. Endel sne i sporet og dårlige forhold. Ikke så bra som hans første.

Raia fikk gå ett spor. Ho var veldig opptatt med godbitene. Er så redd for og gå glipp av en eneste en. Litt rotete spor av ho. Hadde jo bestemt meg i fjor at jeg aldri skulle bruke godbiter i sporet til ho, utenom i sårleier. Men tror du at æ klare og gjennomføre det æ bestemme mæ for.

Foten så ikke ut til og være noe handicap for ho. Dama er igang igjen ho, og det nyter ho i fulle drag.

Kip gikk også to spor. Det første gikk han ganske bra. Rotet litt med starten. Noe godbitene får ta en del av skylda for. Frid hadde jo også bestemt seg for og kutte ut godbiter, da det ser ut til og forvirre mer enn det gangner. Heller ikke ho klarte og holde seg til det. Kip koste seg med både sporet og belønningen. En enkel gutt og glede.

Andre sporet hans gikk også ganske bra. Han stresser seg litt opp når han får sportap. Det er jo det samme Sarek har tendens til.

Nå er vi i allefall igang. Merket jo at jeg måtte tenke mer enn i fjor når jeg skulle koordinere merkeband i ulike farger, blodflaske, gotbiter, vinkler, opphold og you name it. Det er ikke bare hundene som trenger litt oppstartstrening. Av og til er vi like enkle i vår tankegang som lodottan, og godt er no det. Det må ikke bli for profft og seriøst heller. Det skal jo være morsomt for de tobeinte også.