Ellinor og Sarek sin hjemmeside.

Lydighetstrening for tidligere år ligger på egne sider. Du finner link til venstre på siden.

Lydighetstrening 7 februar - 23 februar.

Vi pusker no og trener. Vært ganske ok forhold i denne perioden.

Det vi jobber mest intens med nå er og få bort lyd på apportene. Har bestemt at dette SKAL vi få til. Trener nå med og legge apporten ganske nært, kaste kort , korrigerer lyd på opptak og belønner riktig opptak. Kjører 3 økter pr. dag med 10-15 repetisjoner pr økt. 2 økter inne og en økt ute med forstyrrelser. Bruker ulike typer apporter i tre.

Faktisk synes jeg dette etter noen dager er blitt bedre. Skal etterhvert også ta inn metallapporten i denne treningen. Planen videre er og holde på med dette inntil lyd er helt borte, så skal jeg utvide det med og begynne og kaste apport. Etter ett par uker skal jeg ta dette opp til ny vurdering igjen. Går ganske "vitenskapelig "til verks. Noterer alt etter en økt, greit og vite og ikke bare tru.

Tar i denne perioden ikke apport inn i øvelsen apportdirrigering. Jeg trener dirrigering med target, ( skåler). synes jeg må øve på dirrigeringen, denne er han såpass stabil på at jeg tror det skal gå greit og bytte ut skåler med apporten. Han har jo litt erfaring med hel øvelse med apporter. Selvfølgelig er faren at han leiter etter skålen før opptakav apporten. Trener dette ganske sjelden, men intensiteten ligger på apportene.

Sitten fungerer mye bedre nå. Lenge siden han har lagt seg, han sitter uten og røre noe som helst.

Ellers har vi øvd litt på og sette ut masse kjegler og trene innkalling og rute. Ser han blir sikrere på dette. Begge disse øvelsene er kjempebra.

Avstandskontrollen prioriterer vi fra stå ned i dekk, opp i stå og ned i sitt. Han får litt fremdrift når han skal opp fra dekk( etter at han har lagt seg fra stå) og da er han ikke i balanse før sitt og da setter han seg ikke ordentlig bakover.

Fvf. trener vi vendinger under marsj, spesielt helt om holdt, høyre,venstre og holdt. Fornøyd med fremgangen her.

Z er også bra.

Sarek er helt upåklagelig og trene med, ivrig, blir ikke lei og har fint tempo i det han gjør. Så gutten gjør så godt han kan, det er jeg som må tilrettelegge for at han skal få det til. Savner veldig at det hadde vært i allefall en ekvipasje til som trente elite.

Lydighetstrening 22 januar - 7 februar 2011

Mye har gått etter planen. Desverre fortsatt veldig variable treningsforhold. Det vi ikke får helt til for tiden er apportdirrigeringen og fellessitt.

Apportdirrigeringen har tidligere fungert fint. Nå holder jeg på og trene bort lyd ved opptaket. Trener apportene med kortere avstand slik at han ikke har så mye spring i fotan, da blir han roligere på opptaket, men liker ikke og trene slik da han fort kan miste tempoet ut og inn, som jeg har vært fornøyd med. Trener også opptak veldig nært og belønner stille opptak. Av og til ser det ut som dette hjelper på, og at han forstår at han ikke skal lage lyd ved opptaket, men dette er nok ikke til og stole på enda. Ett tålmodighetsarbeid, men får prøve og holde ut en stund til når jeg først er begynt. Er ikke helt overbevisst om at jeg får det bort.

Sitten er han ikke heller stabil på. Kan finne på og legge seg etter en stund. Har gått litt tilbake og trener en del med synlig fører, men da gjør han det ikke. Går fram og belønner oftere når jeg er i skjul, og korrigerer han når han legger seg. Lar også nå være og trene dekk rett etter sitten. Dekken er han så stabil på at den tar vi en pause fra mens vi trener sitten.

Ellers går det meste etter planen. Men du verden kor æ glede mæ til det blir bedre treningsforhold.

Lydighetstrening 8 - 22 januar 2011

En del treninger under bra forhold. Noen kalde dager hvor vi rømte inn i ett parkeringsannlegg. Ikke bra for hvit krave og hvite poter,he,he.

Mannekengen har vært en av de tingene vi har prioritert. Han er blitt sikrere på og lyde alle komandoene. bra tempo i momentene. Synes den nye mannekengen er ganske krevende for ikke minst fører og kommunikasjon med hunden. Momentene og komanderingene kommer veldig tett på hverandre. 5 m fvf så feks ståmoment så nye 5 m helomvending, nye 5 m inntil hunden, nye 5 m så en vending med hunden venstre eller høyre, så nye 5 m og feks, sittmomentet.osv. Viktig og ha en hund som er vant til at det skifter så fort, og ikke minst en fører. 5m er kort avstand og få gitt hunden komando synes æ. Vanskelig og forklare hva jeg egentlig mener,men,men. Også viktig og trene på noen få m med fvf så ett eller annet moment.

Fvf har jeg trent en periode med vekt på helt om og helt om og holdt. De siste gangene har jeg gått med dirrigering på øret. Synes det er kjempefin trening. Jeg får ikke planlagt så mye selv som når man går uten dirrigering.Får en kommunikasjon med hunden som blir veldig konkuranselik. Blir og fortsette med dette innimellom en periode.

Apportdirrigeringa går veldig bra. Kjører konsekvent høyre og venstre om hverandre, men ikke på samme treninga. Nå er det en stund siden han har tenkt tanken på den midterste. Fant ut at når jeg sendte han ut fra kjegla med komandoen venstre/høyre og så apport, så startet jo han mot venstre/høyre og når apportkomandoen kom var han i en sånn posisjon at han hadde den midterste apporten nærmest seg og slo over til og tenke apport. Egentlig ikke så rart. Nå sender jeg han fra kjegla bare med venstre/høyre. Han skjønner jo at han skal apportere, så det virker unødvendig og bruke apportkomandoen. Litt usikker på om det er lurt og ta den bort? Foreløpig bruker jeg bare venstre/høyre. Tar jeg tilbake apport i komandoen vurderer jeg og si apport og retninga etterpå. Fortsatt har han lyd før opptaket av apporten. Ett håp er att når vi nå kanskje slipper og terpe på denne øvelsen og dermed tar den sjeldnere og bare engang, vil lyden(bjeff) bli borte. Dette har skjedd før. Innsitten fungerer bedre. (bein). Vi får se det litt ann.

Avstandskontrollen har vi også prioritert da han plutselig hadde fått litt fremdrift. Trent de ulike momentene for seg og i det siste satt den sammen. De siste gangene en fremdrift på 10-15 cm på hele øvelsen. Har også brukt en planke foran han, det brukte vi under innlæringa og den fungerte nå også. Fremdrifta kommer ved opp til stå fra dekk og ned til sitt fra stå. Nå ser det bra ut, bra og ha testet ut hvordan jeg skal hente dette inn hvis det skjer igjen. En øvelse som er litt vanskelig og vedlikeholde. Skal nå ta den sånn innimellom og da først og fremst de forandringene hvor fremdrifta kommer, så får vi intensivere når sesongen nærmer seg.

Innkallinga har vi tatt en gang med momentene og en gang uten. Tør nesten ikke trene på dette,he,he. Den er råbra. Ruta og neseprøve har vi ikke tatt i denne perioden, er også så bra at det er såvidt jeg tør og ta disse øvelsene

Forbedringer som er lønnsomme (poengmessig) og finne en løsning på

- lyd ved opptak av apporter ( mister i allefall 2x3 poeng og det er to apportøvelser dette skjer på, apportdirrigering og metallapporten) Da har vi tapt 12 poeng - 15poeng bare på dette. Det har vi ikke råd til. Har ikke enda en klar plan for dette, anna enn og se hva som skjer når jeg ikke nå skal trene så mye apport.

- fremdrift på avstand. Ser egentlig ut som dette er overkommelig.

- mannekengen. Først og fremst lyde alle komandoene for momentene. Også overkommelig, er vel mest bare trening.

-Fvf. beine holdter ved ulike vendinger først og fremst.

Ellers inn på plass før start og mellom øvelser. Prosedyrer før vi går inn i ringen og når vi kommer inn i ringen. Går ikke direkte på poeng men har mye og si for flyten under hele konkuransen.

 

Lydighetstrening 4 - 8 januar 2011

Ett par fine treninger har det blitt. For det meste en veldig kald periode.

En dag trente vi i ett parkeringsannlegg. Da benyttet jeg muligheten til og få trent felles sitt og dekk. Gikk fint, men var i skjul i allefall i 3 min på sitten, og da la han seg. Så lenge har jeg ikke trent med og være i skjul. Går litt tilbake og øker tiden gradvis igjen. Han satt godt og vel 2 min før han la seg( i konkuransesammenheng er det 2 min han skal sitte) Dekken gikk veldig fint, må bare være nøye med at han sitter beint så ned dekken blir bein. En og en i ned dekk og oppsitt gikk uten problemer.

Apportdirrigering med dirrigering og andre som la ut apporten. Selve øvelsen gjorde han fint. Vedkommende som dirrigerte ga oss karakteren 0. Grunnen var at jeg ikke ventet på komando før jeg sendte hunden videre fra kjegla, he,he. Forteller hvor viktig det er og bli dirrigert innimellom. Veldig lett og glemme seg når man er vant og selv bestemme når hunden skal sendes.

Neseprøven fikk vi endelig prøvd. Gikk kjempebra. Fikk lagt den ut og berørt, samt at jeg hadde liten fert på pinnen han skulle hente. Ser ut som dette kanskje ikke kommer til og by på problemer. Skal alikevel være forsiktig så vi ike roter det til.

Litt fvf/lineføring med vekt på helt om og helt om holdt. Uten dirrigering.

Så hadde vi en trening sammen med en annen som er i elite og noen med erfaring fra denne klassen. Satte opp en del kjegler og ringband, dirrigering. Øvelsene vi la vekt på var ruta og apportdirrigering.

Ruta gikk veldig bra.På apportdirrigering ble han litt forvirret av mye kjegler på banen og at andre la ut og dirrigerte. Problemet lå i at han hadde problem med og la være den midterste apporten. Igjen viser det viktigheten av og lage det konkuranselikt for og få fram hva som kan skjære seg med mye forstyrrelser. Han forsto ganske fort hva han gjorde feil. Tåler fint og bli korrigert. I tillegg fikk vi skudd på denne øvelsen( ikke planlagt). Reagerte litt med det samme, men glemte det fort og jobbet videre. Godt fornøyd med det.

Skal trene mere på apportene for og sikre han enda mere i rolige omgivelser. Det var jo nytt for han og utføre ruta med dirrigering og så rett på apportene med forstyrrelser utenfor ringen og konkuransesetting. Kjempefint og få dette svaret nå. Kan ikke repetere så mye på apportene for da begynner han med lyd før opptaket. Så det er fint og kunne jobbe med dette uten at vi har det travelt. Trur kanskje jeg går tilbake og bruker skåler en del mens vi sikrer selve dirrigeringen. Da slipper vi og bygge opp dette med lyd. Opprettholder fart og motivasjon. Skal variere en del her.

Fvf/linføring på egen hånd. Trente nært på avstand med forstyrrelser. Er ikke helt fornøyd med momentene. Har tendens til litt forflyttninger framover. Ikke mye, men man bør være så nært 0 framdrift som mulig i treningssammenheng. Skal ta frem planken og legge foran han en periode, hadde god effekt da jeg trente dette inn i klasse 3.

Veldig trivelig dag hadde vi med innlagt matpause med litt varm mat. Tilsammen holdt vi på i 7 timer, men det lå godt med pauser innlagt,he,he. Passe kaldt, dagslys og masse kjempekoselige folk. Kjempetrening. Tusen takk til alle sammen for en meget vellykket treningsdag.

Veldig givende og trene sammen med folk som selv har erfaring og er i samme klasse. Dette skal vi prøve og få gjentatt forhåpentligvis hver 14 dag. Slike treninger må planlegges da det er lange avstander mellom de som er i elite i vårt område, men vil man får man det til innimellom.

 

Lydighetstrening 4 januar 2011

Prøver og legge planer for hvordan vi skal organisere treningene i januar.

Ikke så enkelt og planlegge da vær og føre nok vil gjøre at vi må endre endel.

Fvf. tenker jeg og trene 2 ganger i uka som tilnærmet full øvelse. Ellers litt fvf. eller lineføring hver trening hvor jeg bare plukker ut deler. Nå skal vi en periode trene helt om og holdt for og få holdtene beine. Starter med vanlig marsj, så sakte marsj og til slutt springmarsj. Så tar vi vendinger på stedet til høyre og helt om. Også her med tanke på beine holdter. Har anskaffet meg en opptaker hvor jeg skal få lest inn litt ulike dirrigeringer på fvf. Hensikten er og trene uten at jeg kan planlegge vendinger, holdter osv. Tror det er lett og gi hunden for mye signaler når man går mye uten dirrigering. Er ikke så enkelt og hele tiden få noen til og dirrigere. Som regel går det greit, men kan være greit og få gjort det når jeg vil. Skal i allefall prøve og se om det fungerer.

Mannekengen skal vi ta en til 2 ganger i uka som hel øvelser. Så tar vi og pirker litt på momentene flere ganger i uka.

Innkalling 1 gang hver 14 dag med stå og dekk. Samme trening en til to reine innkallinger. Og en gang i mellom bare ei rein innkalling.

Ruta en gang i uka. Med og uten snusboks og belønning på kjegla. Apportdirrigering samme treningen som ruta. Veksle mellom høyre og venstre annenhver gang, men aldri på samme trening. Disse to øvelsene rett etter hverandre for og ikke få sammenblanding, da disse øvelsene er ferske i Sarek sitt hodet.  Bein innsitt ved avlevering må prioriteres hele tiden.

Metallapport over hinder når forholdene ligger til rette med tanke på kulde og føre. Bein innsitt viktig her også.

Neseprøve.  Tre ganger i uka. Denne har ikke vært prioritert i høst, så nå må vi ta fatt i den en periode. Trene først på minmal fert, så med berørte pinner. Starter med litt færre pinner til dette fungerer ( trur æ) må se det litt ann. Skal lure meg litt inn i parkeringshus o.l da jeg vil ha bart underlag og ikke for mye kulde. Vekt på bein avlevering.

Avstandskontroll. Denne md. skal jeg gå tilbake og trene moment en stund. Skal trene dette tilslutt på hver trening. Først skal jeg prioritere mellom sitt og stå og motsatt. Først nært og så øke avstanden. Skal trene dette også litt hjemme, så får jeg se når jeg tar dekk-stå-dekk. Selv om dette er kjedelig og terpe på skal jeg gjøre det. Det er en 4 verdig øvelse og kommer som regel til slutt i programmet hvor hunden er litt sliten. Akkurat på denne øvelse tror jeg på og hjernevaske gutten.

Fellesdekk og sitt skal jeg prøve og få tatt 1 gang i uka. Holder vel neppe stikk da jeg må se ann kulde og underlag. Kanskje lure seg litt inn i parkeringshus eller tunnel slik at dette blir positivt for hundene.

Ja,ja det er nok og ta tak i.  I slutten av januar skal vi ta en test med og bygge opp bane og ta flere øvelser etterhverandre. Prøve og få til en leke konkuranse med dirrigering. Synes jeg får så klare svar og noe konkret og planlegge videre ut fra ved slike gjennomkjøringer. Tida går fort og det ikke mange md. før konkuransesesongen starter. No planlegger ikke jeg og være startklar i elite til de første konkuransene i marsj/april. Vi får se ann etterhvert om vi klarer og få startet i løpet av sommeren. Det er målet.

 

Lydighetstrening fra 3 juledag 2010 til 4 januar 2011

 I jula fikk vi to flotte treninger i Kroken.

 God plass, fint føre, ikke så veldig kaldt og dagslys. Drømmeforhold på denne årstida. Utnytta det til og bygge bane med masse kjegler ute. Fikk testet flere øvelser etterhverandre. Neseprøven og fellesøvelsene tok vi ikke. Litt for kaldt syntest vi. Fikk en del svar på hvordan jeg vil legge opp treninga videre. Mye bra, men også mye vi må jobbe videre med. Hadde også en trening i Tromsdalen i går, men det var litt i kaldeste laget.