Ellinor og Sarek sin hjemmeside.

Foredrag 2009

Foredrag med Charlotte Høier.  18 april 2009

Charlotte Høier er dommer. Hun har også ett lite oppdrett av collie langhår. Hun er dansk og har gitt ut ett kompendium for kort og langhåret collie. Kompendiet fikk vi kjøpe. Dette tar for seg rasestandarden og hennes tolkning og kommentarer til denne. Foredraget gikk ut på og forklare kompendiet.

Dette var veldig lærerikt. Kompendiet er lett skrevet med masse gode illustrasjoner. Hun sa som innledning at hvis man ser en collie hvor man legger merke til noe spesielt med engang er det nok ikke slik det skal være. Feks. hvis det første som slår en er oy så mye pels, oy så stor osv., da er det som regel riktig,og hunden har for mye pels, er for stor osv. Det hun mente var at en korrekt collie skal være i harmoni. Ingenting skal være ute av harmoni med helheten. Ett godt eksempel synes jeg.

Videre forklarte hun hvordan standarden setter noen krav som ikke skal brukes skjønn på, mens andre ting er mere vagt og kan brukes skjønn på. Jeg oppfattet det som hun hadde hodet som sitt hjertebarn. Brukte mye tid på og gjennom gå standarden på dette området.

Hun gikk også gjennom hundens vinkler, nakke, kryss, haser, poter ol. Hun forklarte godt hvordan dette virket inn på hundens bevegelser. Brukte eksempler på hvordan ulike feil påvirket hundens funsjon og bevegelser. Selv om man jo egentlig forstår at kroppens konstruksjon har den største betydning for bevegelser og funksjon, ble dette veldig godt forklart fra ho, og jeg fikk større forståelse.

Hun sa også en del om ting som hadde endret seg til det bedre de senere år. Blandt annet at pelsmengden hadde blitt noe mindre, hundene noe større og lengre i kroppen. Dette mente hun var bra. Leser man standarden her, ser man jo at dette er ett skritt i rett retning. Hun sa også flere ting om dette, men husker det ikke helt nøyaktig, så da skal jeg ikke begi meg inn på dette. Hun sa også endel om hva hun mente burde prioriteres for forbedring, men også her skal jeg ikke si så mye i tilfelle det blir feil gjengitt.

Kompendiet anbefales på det varmeste, selv om man bare er en vanlig collieeier. Veldig lærerikt.

Så kom vi til colliens mentalitet. Her gikk ho rett til og slakte det svenske colliemiljøet. Her er colliefolket delt i sitt syn. At colliefolket var blitt med i brukshundklubbene var visst den største ulykke som kunne skjedd rasen. Vi skulle da ikke avle fram langhårete rottweilere

Tja ka skal man si. Trodde nesten ikke mine egne ører. Man skulle jo tro at hun aldri hadde satt seg inn i hva som skjer i en brukshundklubb. Langt mindre vært og besøkt en trening. Hvis collien blir lanhåret rottweiler av og trene lydighet, spor, søk i ulike varianter, samt trene ettersøk da skjønner jeg ingenting. Selvfølgelig ønsker folk som bruker collien til slike aktiviteter en trygg hund som tør og konsentrere seg om det den skal, samt forlate sin fører noen meter for og utføre det den skal. Det er vel slike ting som ikke faller i god jord hos alle. Standarden ble ellers bare kjapt lest igjennom på dette pkt. Standarden sier klart at collien skal ikke ha spor av nervøsitet eller agrisivitet. Det er vel få pkt. i standarden som er så knallhard,og ett av de pkt. som ikke gir rom for skjønn.  At collien her har ett problem med ulike redsler må vi jo uansett hvor glad vi er i rasen innrømme. Her i Norge blir det jo mye synsing siden vi ikke har noen tester og basere våre meninger på. Men ser vi til Sverige er det gjort undersøkelser av ca. 70 raser med gjennomgått MH. Collien kom desverre på 69 plass. Hunder med for mye redsler blir fort også agresive.

Selv om man er enig eller uenig i testing kan man ikke se bort fra slike fakta. Selv på utstillingen i Harstad samme helg så vi jo at ikke alt er som det skal på dette området.

Desverre mistet jeg litt av respekten for Charlotte Høier etter denne utalelsen. Synd for hun er en veldig kunnskapsrik person når det gjelder mange ting anng. collien. Vi må tolke hele standarden og ikke bruke slike grelle eksempler for og unngå og debattere colliens psyke. Slik oppfattet jeg denne utalelsen. Utalelsen ble applaudert av andre sentrale folk. Synes dette er skremmende. Når man reiser rundt og har foredrag, bør man jo for det første ha respekt for miljøet i ulike land.  Har til dags dato ikke møtt noen som mener at collien skal brukes som vakt/angrepshund. Heller ingen som har vært inne på tanken om trene bitearbeid og konkurere innenfor c arbeide  i RIK med en collie.

Skal collien forbedre seg på det mentale området må jo oppdrettere og dommere først erkjenne at rasen har ett problem. Er faktisk veldig skuffet over at dette pkt. i standarden ikke ble behandlet på en mere seriøs måte.

Nå skal det i rettferdighetens navn sies at jeg kjenner oppdrettere som tar dette på alvor, men de er jo avhegnige av at andre oppdrettere for og komme noen vei.

Det er sikkert ikke vanskelig og forstå at det  jeg ser som det største forbedringspotensiale for rasen er psyken.

Eksteriøret er så godt ivaretatt blandt dagens oppdrettere at dette orker jeg ikke engasjere meg så hardt i. Dommerne gir jo skriftlig vurdering av hunden så dette finner man dokumentasjon på i massevis. Da er det litt verre med mentalitet, her må man kun stole på  at folk er ærlige. Derfor blir slike utalelser som langhårete rottweilere i forbindelse med brukshundklubber så skremmende.

I allefall er det lærerikt både på godt og vondt og delta på slike foredrag, man lærer jo utrolig mye om den rasen man er så glad i.