Ellinor og Sarek sin hjemmeside.

Hva trenger man av utstyr for og komme i gang ?

                            Og gå blodspor er ingen dyr aktivitet, men fryktelig morsomt.

Av utstyr må man ha blod, det er billigst og kjøpe dette hos en slakter i litt store mengder, og så fryse det ned selv i små porsjoner. Drikkeflasker for og legge ut blod i sporet.( Det kan også brukes en sporkjepp med svamp i enden så man kan stemple ut blodet). Sporsele og sporline. Det er lurt og velge en sporline som glir lett mellom busker og den slags. Bør være ca. 10 m. Merkeband, slik at man kan merke hvor sporet går. Noe hunden får som belønning i sporslutt. Det beste er en elgskank, eller en annen del av ett vilt. Her kan man i starten iallefall likegodt bruke noe annet som hunden liker.

Hvordan legger man selve sporet ?

Først lager man ett oppspark i bakken, som det er ekstra godt med blod i. Dette er sporstart. Så begynner man og gå, da drypper man en dråpe blod med en halv til en meters mellomrom. Ikke gå i selve blodet, gå litt ved siden av. Legg de første sporene enkle, rett fram, kort liggetid og ikke så veldig lange. Etterhvert øker man liggetiden og lengden på sporet, men gå aldri fortere fram enn at hunden lykkes. Etterhvert som hunden får forståelse av hva den skal gjøre, legger man inn vinkler i sporet. Så lager man opphold i sporet hvor det ikke er blod. Da vil hunden få sportap. Dette skal den prøve og løse selv.Ser man at hunden er helt ute på villspor,hjelper en til, men på en slik måte at hunden på nytt finner selve sporet selv. Her er det viktig at sporet er merket, slik at en selv vet hvor sporet går. Så legger en også inn sårleie i sporet, det er ett oppspark i bakken med eksta mye blod. Dette skal hunden undersøke ekstra nøye. Ikke glem belønning ved sporslutt.

Bruk sporselen og sporlina bare når hunden går spor. Ta den på rett før hunden skal starte sporet og av når hunden har funnet sporslutt. Da forteller sporlina hunden hva som er på gang.

Her er det Sarek som er på tur ut i sporet. Man følger hunden ca. 5 m bak i sporlina. La hunden jobbe selvstendig. Det er viktig at hunden går med nesa mest mulig ned i bakken. Får den gå på overvær er det lett at den går unøyaktig og mister mye informasjon i sporet. Har man mulighet, spesielt i begynnelsen av treningen til og legge sporet i medvind er det lettere og få nesa ned og en mer spornøye hund. Det må heller ikke gå for fort, da blir det også lett unøyaktig. Det må ikke gå fortere enn at et en jeger med våpen kan følge med.

Her har Sarek funnet sårleie som han undersøker.

Her finner Sarek sporslutt. Denne gangen er det bein som er belønningen. Det var før jeg fikk tak i elgskank. Det er viktig og feste belønningen i en busk, ellers kan andre dyr stikke av med den. Noen bruker streng til og feste med. Jeg synes dette er vankelig og få fast og ikke minst løs når hunden skal få belønningen. Derfor bruker jeg vanlig tau. Har med ei mageveske med saks i, da er det bare ett øyeblikk og få det løst. Når hunden har fått kost seg en stund med belønningen, bytter jeg den med noen pølsebiter, så slipper jeg og få en kamp hvis hunden ikke vil gi det fra seg.

Får man dette til etterhvert kan man gå opp til prøver. Det er mulig og få hunden godkjent som ettersøkshund på vilt. Da må man gå en blodsporprøve, og i tillegg en fersksporprøve etter vilt. Da skal man følge feks. elgen i minst 30 min. Det er bestemte regler for hvordan disse prøvene skal avikles, og hva som kreves for godkjenning.

Blir man veldig dyktig kan man bli viltsporchampion. Da går man samme blodsporprøve som for godkjenning, men man må ha 3 1 premier på slike prøver for og få denne tittelen. For og få blodsporet godkjent til ettersøkshund, kreves en 2 premiering.

NKK finner du regelverket. Gå inn på regler. Regelverket heter Regler for blodspor og fersksporprøver.

 

Hvordan skal ett prøvespor være lagt ?

Sporet starter med ett oppspark i bakken som er ekstra blodet. Så vil sporet være merket ca. 25 m i sporretningen. Utenom dette vil det ikke finnes merking av sporet. Da må man stole 100 % på hunden. Sporet er ca. 600 m langt. Inneholder ett sårleie, som ikke skal være i en vinkel. Sporet legges slik at det skal være 4 vinkler. Det skal være to blodopphold på ca. 10m. Det ene skal være i en vinkel. Det brukes 3 dl. blod til selve sporet. Ekstra blod til sporstart, sårleie og sporslutt.

Slik kan ett prøvespor som inneholder alle momentene se ut.

Sporet skal være mellom 12 til 24 timer, men må ha lagt natta over. Sporslutt er markert med en del av ett hjortevilt. Dette skal hunden finne. Sammen med deg i sporet vil du ha dommer og sporlegger, hvis denne er en annen enn dommer.

                Elgskit.

Det er kjempespennende og se hva faktisk hunden er istand til. Har du lyst og prøve dette, er det bare og hive deg til. Du blir neppe og angre, faren er at du blir hekta. Dette er en veldig morsom aktivitet for hunden, og man trenger jo slett ikke gå opp til prøver. Det eneste minuset er at dette er veldig tidkrevende. Det er fint og være flere i lag, da kan man legge litt spor for hverandre. Er du helt nybegynner og har muligheten for det er ett kurs absolutt smart.

 

                                                     

Kloavtrykk etter elg .

Man bør også lære seg litt om de spor elgen etterlater seg.

Det er viktig som fører og kunne identifisere ting som tilsier at elgen er, eller nylig har vært i området.

 

 

 

 

  Jeg blir og oppdatere siden sportrening, og fortelle litt om hvordan det går med oss. Det blir vel liten aktivitet fram til våren. Været bestemmer.

                                      Neste side Sportrening.